Duc

Bubo bubo, gran duque o búho real.

DESCRIPCIÓ

El rapinyaire nocturn més gran del món. És un ocell de prop de 38 cm i 102 cm d’envergadura, de cos terrós clar densament vionat. Els ulls tenen l’iris groc i posseeix un disc facial definit i dues mòbils sobre la part superior.

DISTRIBUCIÓ A EUROPA I A CATALUNYA

Àmpliament distribuït per Europa.

Resident nidificant comú i ben distribuïts arreu del territori català, més comú en ambients mediterranis, i molt més rar i escàs en ambients d’alta muntanya i boscos subalpins, al Prepirineu i Pirineus.

ESTATUS AL PLA D’URGELL

D’aparició molt esporàdica a la comarca. En expansió a la plana de Lleida, sobretot des de l’abundància de conills.

ALIMENTACIÓ

S’alimenten de talps, rosegadors, petits ocells o rèptils, cucs i insectes.

REPRODUCCIÓ

Ponen entre 1-11 ous per temporada, els quals es desclouen al cap de 21-37 dies.

ALTRES GENERALITATS

Sedentari.

Depredadors: Duc americà, falco sagrat, astor comú, aligot de cua roja, duc blanc, corc comú i arpella pàl·lida comuna.