Mussol emigrant

Asio flammeus, lechuza campestre.

DESCRIPCIÓ

És un ocell de prop de 38 cm i 102 cm d’envergadura, de cos terrós clar densament vionat. Els ulls tenen l’iris groc i posseeix un disc facial definit i dues plomes mòbils a la part superior del cap que no són gaire visibles.

DISTRIBUCIÓ A EUROPA I A CATALUNYA

Més abundant al nord i centre d’Europa, on fa el niu, i migra cap al sud a l’hivern.

A Catalunya, migrador i hivernant regular, que es pot observar arreu del territori, però sobretot a les comarques litorals. També pot aprofitar l’abundància puntual de recursos tròfics i criar excepcionalment i rara en àrees on no és habitual (cas de la Depressió Central, per exemple)

ESTATUS AL PLA D’URGELL

Només hivernant i molt escassa, d’aparició més aviat rara a la nostra comarca. Aspecte molt semblant al mussol banyut.

ALIMENTACIÓ

S’alimenten de talps, rosegadors, petits ocells o rèptils, cucs i insectes.

REPRODUCCIÓ

Ponen entre 1-11 ous per temporada, els quals es desclouen al cap de 21-37 dies. Normalment crien al Nord d’Europa i Islàndia i excepcionalment també a Catalunya (Delta de l’Ebre).

ALTRES GENERALITATS

Depredadors: Duc americà, falco sagrat, astor comú, aligot de cua roja, duc blanc, corc comú i arpella pàl·lida comuna.

Pot observar-se en ambients marins o maresma, sobretot a les lloqueres i als canals.