Mussol comú

Athene noctua, mochuelo común.

DESCRIPCIÓ

Fa uns 25 cm de longitud. Té el cap gros, potes llargues i cua curta. Com la majoria dels ocells de la família dels estrígids, té uns grans ulls d’iris groc pàl·lid. Les “celles” són blanques i obliqües. El perfil és rabassut i el plomatge terrós a taques blanques. En vol es reconeix per les ales. És reconeix per les ales curtes, arrodonides i amb línies puntejades de color blanc. Fa de envergadura 56 centímetres.




DISTRIBUCIÓ A EUROPA I A CATALUNYA

Molt estès per tota la meitat sud d’Europa.

Resident nidificant comú per tot el territori català, tot i que absent en àmplies zones dels Pirineus.

ESTATUS AL PLA D’URGELL

Sedentari i ben estès pel Pla d’Urgell. En regressió.

ALIMENTACIÓ

Caça bàsicament petits rosegadors, insectes grans, petits ocells i cucs.

REPRODUCCIÓ

Fa el niu en un forat en els arbres o en murs i cases en runes. Pon de 4 a 5 ous, que són incubats per la femella durant 28 dies. Els pollets són alimentats per la parella i deixen el niu uns 30 dies després de néixer.

ALTRES GENERALITATS

Se sol veure sobretot en paisatges mediterranis amb oliveres, matolls i algun pedreguer. És el típic mussol (al que tothom diu xut) que es veu en ple dia a les teulades de les torres o als pals de telèfon.