Mussol banyut

Asio otus, búho chico.

DESCRIPCIÓ

El mussol banyut és un rapinyaire nocturn de mida mitjana, que fan 30 – 46 cm de llargària 80 – 103 d’envergadura.
Tenen llargues ales i característic disc facial.
De mida similar a l’òliba, però de colors marronosos, sembla un duc (Bubo bubo), el rapinyaire nocturn més gran del món, en miniatura.

Image by <a href="https://pixabay.com/users/ivohouska-8692565/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3321411">Ivo Houška</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3321411">Pixabay</a>

DISTRIBUCIÓ A EUROPA I A CATALUNYA

Habita pràcticament a tot Europa.

Resident nidificant escàs a Catalunya distribuït de forma irregular, i que ocupa tant zones forestals de muntanya com ambients de terra baixa, especialment bosquets entre camps de cultiu.

ESTATUS AL PLA D’URGELL

Fins fa no gaire pràcticament absent del Pla d’Urgell i de tota la plana de Lleida, els darrers 15 anys ha protagonitzat una colonització de totes aquestes comarques. Actualment en expansió. És el mussol que hi havia al dormidor del costat del bar Antic de Bellvís i que venien ornitòlegs de tot arreu a veure. Alguns exemplars centreeuropeus poden passar l’hivern entre nosaltres.

ALIMENTACIÓ

Cacen en camp obert, sobretot rosegadors i altres micromamífers. També algunes aus. 

REPRODUCCIÓ

La femella posa generalment 1 o 2 ous, molt rarament fica 4.
La majoria nien en terra, però el mussol banyut ho fa als arbres, aprofitant nius vells de còrvids i falcons.

ALTRES GENERALITATS

Costums gregàries (tenen tendència a associar-se amb altres individus de la mateixa espècie) a l’hivern.